Antonio Citterio praat met ons over Thea, het nieuwe Arclinea model met twee keukenzones
Door Stefano Casciani
Als architect benadert u de kwestie van het leven al jaren in een steeds meer geglobaliseerde culturele context. Voorbeelden hiervan zijn uw recente woontorenprojecten, met name in het Verre Oosten.
Op welke manier beïnvloedt dit bewustzijn van nieuwe gewoontes en levensstijlen uw ontwerpen voor huiselijke ruimtes? Vooral als het gaat om dit nieuwe Arclinea keukenmodel?
Thea is bedoeld als een fysieke en conceptuele interface tussen de twee afzonderlijke maar complementaire keukenzones. Die zones zijn de natte keuken, de echte werkruimte waar de focus ligt op het bereiden van eten.
De tweede zone is die van de showkeuken, die wat ons betreft een integraal onderdeel is van de woonkamer. Het is de plek waar de laatste fases van de voedselbereiding worden uitgevoerd onder toeziend oog van je gezin, familie of vrienden.
Ook is dit de plek om samen te ontbijten of een aperitief te drinken. Deze indeling is tegenwoordig een populaire keuze voor middelgrote en grote woningen, vooral in het Verre Oosten.
Thea is dé oplossing voor zowel de natte keuken als voor de showkeuken. Dankzij het wandsysteem kunnen de ruimtes worden gescheiden, maar ook met elkaar verbonden, waardoor je ze altijd op een logische wijze kunt gebruiken. Als vanzelfsprekend krijg je telkens een keuken die zich prachtig aanpast aan grote kamers, en aan kleinere woningen.
“De keuken met de 'doorlopende handgreep' is al geruime tijd een populaire keuze op de markt. Het is een concept dat Arclinea sinds de jaren zeventig zelf heeft helpen verspreiden.”
Antonio Citterio
Uw projecten voor Arclinea zijn altijd gericht op het creëren van producten met een hoge technische kwaliteit en een duidelijk, eenvoudig ontwerp. Het gaat om leefbare interieurs waar mensen samen komen om te delen.
Dat is ook het geval met Thea, een technisch complexe keuken met zeer strakke lijnen. Hoe belangrijk zijn details, zoals het weglaten van conventionele handvatten, om dit te bereiken?
Het is meer een kwestie van transformeren dan van weglaten. De keuken met de 'doorlopende handgreep' is al geruime tijd een wijdverbreide, populaire keuze, die Arclinea sinds de jaren zeventig zelf heeft helpen verspreiden.
Ik besloot daarom dit concept als uitgangspunt te nemen en het voor het model Thea een eigentijdse make-over te geven. Daarmee breidde ik ook het aantal keukenmodellen in de Arclinea-collectie uit.
Bij Thea gaat het wat mij betreft om de kwaliteit van de details. Zoals dus de keuze om een horizontale- en/of verticale ‘groef’ de plek van de klassieke handgreep te laten innemen. Die keuze verbetert niet alleen de toegankelijkheid en de functionaliteit.
Het vereenvoudigt ook de opslag van spullen en voorraad en het maakt van kasten, wanden met allerlei accessoires en toepassingen. Het geheel geeft je de indruk van een elegante, doorlopende houten lambrisering, waardoor de keuken lijkt op een tweede woonkamer.
“Net als alle andere Arclinea-producten past Thea in een systeem, in een collectie, waarin elk onderdeel, zelfs van verschillende modellen, kan worden gecombineerd met alle andere onderdelen en modellen.”
Antonio Citterio
Dus we kunnen zeggen dat u met Thea probeerde een meer architectonische ruimte te creëren, ook voor dit nieuwe soort ‘hybride’ keukens? Welke andere projectoplossingen helpen om er een plek van te maken die zowel functioneel als huiselijk is, in de ware zin van het woord?
Een zeer belangrijke factor voor het eenvoudige, minimale uiterlijk van Thea is de integratie tussen horizontale en verticale oppervlakken. Die hebben we uitgerust met een doorlopende handgreep in de vorm van het karakteristieke Gola-profiel.
Om onze ontwerpintentie helemaal te verwezenlijken, hebben we verschillende andere componenten, oplossingen en nieuwe details toegevoegd die deze keuken nog gebruiksvriendelijker maken. Frame is daar een onderdeel van.
Dat is het systeem van deuren dat de natte keuken en de showkeuken met elkaar verbindt. Het is door middel van het verticale Gola-profiel ingebouwd in de wand met accessoires en toepassingen.
Andere oplossingen zijn het zeer dunne Waterfall-werkblad met zijn gedetailleerde hoeken en het Canto hoge eet- en zitgedeelte met zijn taps toelopende randen aan de drie binnenzijden.
Zoals alle Arclinea-producten maakt Thea deel uit van een systeem, de Arclinea-collectie, waarbij elk onderdeel, zelfs van verschillende modellen, met alle andere onderdelen en modellen kan worden gecombineerd.
Zo is bijvoorbeeld de Thea showkeuken voorzien van de Madia, een nieuwe kast uit Arclinea Winery Collection. Dit alles geeft ons een grote ontwerpflexibiliteit, zowel qua omvang als qua keuze van accessoires en afwerkingen.
Ik denk daarom dat we erin geslaagd zijn om een volledig nieuwe keuken te creëren, die echter ook alle vertrouwde Arclinea- elementen en -ervaringen heeft die nodig zijn bij het creëren van een huiselijke keukenruimte met architectonische invloeden.
Art direction: Juma
Video: Forte, @about_forte
ARCLINEA
Zandstraat 31A
5271 TH Den Dungen
Google maps
openingstijden
Dinsdag | 09.30 - 17.30 |
Woensdag | 09.30 - 17.30 |
Donderdag | 09.30 - 17.30 |
Vrijdag | 09.30 - 17.30 |
Zaterdag | 10.00 - 16.00 |
contact
+31 73 5941427
info@vanboven.nl
op afspraak geopend
Vanwege toegenomen drukte en de wens om onze kwaliteit te blijven behouden is onze showroom alleen op afspraak geopend.
Wij vragen u om telefonisch een afspraak in te plannen.