Ervaringen delen

We koken niet alleen om ons lichaam te voeden. Het bereiden van eten is ook een ideale gelegenheid om te socializen. Dat aspect van koken komt volledig tot zijn recht in de Arclinea keuken Lignum et Lapis. Het is zowel een soort van keukenkunstwerk met zijn monolithische vorm in steen of staal, als een kleine leefgemeenschap. Want aan de ene kant kun je eten en kunnen gasten helpen met de voorbereidingen van een maaltijd. En aan de andere kant, waar alle keukenapparatuur staat, kunnen de thuiskoks kooktechnieken demonstreren en gasten alvast wat van het lekkere eten laten proeven. Het idee achter Lignum et Lapis is dat van een gezellig kookeiland voor een op maat gemaakte muur met de naam Pocket. In die speciaal ontwikkelde muur zijn de keukenapparatuur en -gereedschappen opgeborgen als ze niet nodig zijn. Het Pocketsysteem heeft deuren die verdwijnen als ze opengaan en specifieke units voor allerlei toepassingen.

Ervaringen delen

De Lignum et Lapis keuken van Arclinea met kookeiland en Pocket opbergmuur heeft alles om als een echte professional te koken. Daarnaast ligt de focus op gezellig samen maaltijden bereiden en samen eten. De meest in het oog springende aspecten van het kookeiland zijn de materialen en de manier waarop het is gemaakt. Zo oogt het kookeiland als een exclusief beeldhouwwerk in wit Carrara-marmer, met een groot werkblad. De uiteindes en zijpanelen zorgen voor een elegant silhouet. Er zijn hangende onderkasten met deuren en zijpanelen in hout. Achter het kookeiland is de Pocktetmuur met koelkast, voorraadkasten en opslagruimtes. Die worden aan het oog onttrokken door het Pocketsysteem met verdwijnende deuren.

Showcooking ervaringen delen

“Bij het ontwerp in 2008 van de Lignum et Lapis – een monoliet van in eerste instantie alleen steen, maar later ook uitgevoerd in staal – besteedden we veel tijd aan de vorm van het enorme werkblad en de details. Maar ook in dit geval was het basisconcept functioneel: gasten ontvangen aan de ene kant en alle apparatuur concentreren aan de andere kant van het keukenblok.”

Architect Antonio Citterio


Sharing experience keukenindeling opsteling Arclinea

Showcooking Arclinea slide 1
Showcooking Arclinea slide 2

Hét kenmerk van het kookeiland Lignum et Lapis van Arclinea is het uitgesproken design: een monoliet in steen of roestvrijstaal. In de stenen versies, op deze foto bijvoorbeeld in wit Carrara-marmer, combineren we het materiaal met eulithe en aluminium. Dat zorgt voor een lichte uitstraling en goede bescherming. Aan de eetzijde van het kookeiland is genoeg ruimte om met meerdere mensen te genieten van een heerlijke maaltijd. Tegelijkertijd is het een plezierig en vanzelfsprekend verlengstuk van het werkblad. De voetensteun van hout en staal aan de onderkant is comfortabel en functioneel.


Arclinea sharing experience showcooking

Onder het marmeren werkblad zitten, verborgen achter teakhouten fronten, diepe lades met daarin weer interne lades van 120 cm. De lades kunnen worden gevuld met accessoires voor bijvoorbeeld het bewaren van kruiden en andere voorraden, voor het opbergen van messen, houten lepels, bestek, servies, keukengerei, pannen, keukenmachines en meer.

Arclinea sharing experience ladeindeling

Arclinea sharing experience keukenindeling

Achter de grijsgelakte muur met het Pocketsysteem is er plaats voor koel- en vrieskasten. Ook zijn er ruimtes voor bijvoorbeeld een vaatwasser, ovens en een extra werkplek. Het gehele technische gedeelte van deze Arclinea keuken is dus verborgen achter die verdwijnende deuren met verzonken handgrepen. Handig, en zo heb je meer ruimte op het kookeiland (409x130cm). Lignum et Lapis staat voor optimale efficiëntie in de keuken. Alles wat je nodig hebt overzichtelijk gerangschikt en direct bij de hand.


Sharing experience Pocket doors system slide 1
Sharing experience Pocket doors system slide 2